Patříte mezi chudé, bohaté nebo střední třídu?

Tak toto je ta nejdůležitější otázka, kterou si potřebuje položit každý, kdo se chce vydat na cestu za lepším životním standardem. Tedy, nejdůležitější hned po tom, co si kladně odpoví na otázku, jestli mu lepší životní standard stojí za námahu a za to, aby tomu obětoval svůj čas a energii. 😉

Kam tedy patříme, zjistíme z toho, když se podíváme na svoje příjmy, výdaje, aktiva a pasiva. K tomu se za chvilku dostaneme, teď ale ještě trochu jednodušeji. Zkuste se zamyslet, jak dlouho si udržíte svůj stávající životní standard, pokud dnes přestanete pracovat. Měsíc? Dva? Rok? Pět let? Libovolně dlouhou dobu? Přesně takto určují finančně gramotní lidé jak jsme bohatí. Tak jak jste dopadli? 😉

A jak je to tedy s těmi příjmy, výdaji, aktivy a pasivy? Pokud se podíváme na tyto kategorie z pohledu cashflow, můžeme podrobněji zjistit, jak jsou na tom moje osobní finance, jak je na tom naše domácnost, naše firma, ale i náš stát.

Robert Kiyosaki používá ve svých knihách následující jednoduchá schémata, která vypovídají o všem.

Cashflow chudých

Chudí žijí „od výplaty k výplatě“. Vše co vydělají v práci,  v průběhu měsíce utratí. V případě nepředvídaných výdajů nebo ztráty zaměstnání se dostávají okamžitě do dluhové pasti nebo na ulici. Takto dnes žije většina domácností. Jde o život „na hraně“ a velmi negativně se promítá do psychiky lidí. Nedostatek financí přináší stres, ničí vztahy a zvyšuje nestabilitu v mnoha státech. Být chudý není ctnost, ale neznalost a provinění vůči životu. Chudobu lze vyřešit jedině finanční gramotností.

Cashflow střední třídy

Střední třída si zajišťuje příjmy pro chod domácnosti v zaměstnání, případně jako drobní živnostníci. Mají vyšší příjmy, ale také vyšší výdaje. O penězích přemýšlí stejně jako chudí, jen měli v životě víc štěstí a dosáhli vyššího vzdělání, jsou na vyšších pozicích v zaměstnání nebo vlastní živnost. Sem patří i právníci se soukromou kanceláří nebo lékaři s vlastní praxí. Zrádné na těchto druzích příjmů je to, že přichází pouze v případě, že pracuji. Lidé ze střední třídy nejčastěji utrácí své vydělané a našetřené peníze  za byty a domy pro vlastní bydlení, auta, dovolené a různé koníčky a hračky, které jim pak vytahují z kapsy další a další peníze (pasiva). Často se také zadlužují, což je pak nutí ještě více pracovat a dostávají se tak do krysího závodu, ze kterého není snadné se vymanit.

Cashflow bohatých

Bohatí také pracují. Ale zdarma! Budují si totiž aktiva. To mohou být firmy, nemovitosti, akcie, licence, apod. Aktiva jsou charakteristické tím, že svým majitelům generují pasivní příjmy, tedy příjmy, které nezávisí na jejich práci. Nejenže platí za životní standard svých majitelů, aniž by ti museli pracovat, ale tento přístup k vydělávání peněz má z principu neomezený potenciál příjmů, kterému říkáme časová a finanční nezávislost nebo svoboda.

* Myšlenky a obrázky na této stránce jsou převzaté z knih a stránek Roberta Kiyosakiho.