Prodloužený víkend v Londýně

Přemýšlíte, že byste se vypravili do Londýna? Nebo po tom dokonce toužíte, ale nemáte dostatek odvahy nebo informací? Pak by Vás mohl zajímat tento článek. Pokusím se v něm shrnout svou cestu do Londýna, kde jsme strávili krásné 3 dny. Neberte, prosím, článek nebo informace v něm jako dogma nebo ten nejlepší způsob, jak do Londýna cestovat. Píšu zde jen své vlastní zkušenosti a postupy, jak jsme k cestě přistupovali my.

Nápad

Akce vznikla zcela spontánně, když si dcera jednou odpoledne povzdychla, že by chtěla do Londýna. Prožívá totiž právě období „Harry Potter“ a chtěla by se prý podívat na místa, kde se filmy s Harry Potterem natáčely.

Přítelkyně mi kdysi také říkala, že by se do Londýna ráda podívala, protože tam ještě nikdy nebyla, tak jsem si řekl „proč ne?“ a otevřel stránku www.skyscanner.com na vyhledávání letenek a záměr byl na světě.

Před výjezdem

Letenky jsem tedy hledal jako první. Chtěli jsme získat co nejlepší cenu, takže jsme vyhledávali přes nejlevnější měsíc a pak vybírali v kalendáři v daném měsíci dny s nejvýhodnější cenou letenky. Tento způsob se nám osvědčil více než si stanovit termín a pak kupovat letenky, protože tam není žádná šance na výhodnější ceny. Byla to trochu alchymie a opakované zkoušení, ale nakonec jsme letenky vybrali a hned zakoupili. Dcera byla nadšená. Letěli jsme poprvé s irskou společností Ryanair, o které jsme předem neslyšeli moc pěkné věci. To se nám částečně potvrdilo, když jsme „museli“ nakonec sáhnout hlouběji do kapsy a přikoupit zavazadla a místa v letadle. To je ale dneska trend u většiny společností, takže je potřeba s tím dopředu počítat. Celkově jsme ale nakonec byli velmi spokojení. Ale o tom až později.

Druhý krok byla rezervace ubytování. To již tradičně dělám přes portál www.booking.com. Opět jsme se dívali na co nejlepší cenu, tentokrát s přihlédnutím k lokalitě. Hledali jsme něco mezi centrem a letištěm Stansted, kam jsme měli zakoupené letenky. To se nám podařilo za pěknou cenu v hotelu Hartley a protože jsme nehledali komfort, ale šlo nám jen o sprchu a postel na noc, ke komentářům jsme moc nepřihlíželi.

Třetím krokem k zajištění klidu a co nejnižší ceny za výlet je doprava z letiště do centra Londýna. To jsme řešili přes společnost National Express. Autobus jede na auotobusové nádraží Stratfort, odkud je to již jen 10 minut cesty dvoupatrovým autobusem Double decker do hotelu Hartley. Dopravu z letiště je kvůli ceně lepší řešit předem už z domova. Jediné, co nám dělalo starosti, bylo stanovení termínu odjezdu autobusu. Nakonec jsme zjistili, že k času rezervace personál u autobusu moc nepřihlíží a jeli jsme tam i zpět dřívějším spojem.

Nakonec jsme se ještě podívali na dopravu po Londýně. Ta je poměrně jednoduchá. Na stanici metra si zakoupíte Oyster card, za kterou zaplatíte vratnou zálohu 5 GBP a nabijete ji

Cesta do Londýna

Na letiště v Praze jezdíme autem a parkování u letiště řešíme v přilehlých uličkách v blízkosti autobusové zastávky Divoká Šárka. Odtud jede autobus 119 přímo na letiště. Velká Británie není mezi státy, které podepsaly Schenghengskou smlouvu, proto jsme odlétali z terminálu 1.